2 jul. 2015

De gendarme's jurk

De politieman is één van de figuren bij poppekastpoppen die in allerlei verschillende versies zijn te vinden. Rechts op de foto onder zie je de gendarme, die in deze blog een uniformjurk krijgt.

Verschillende politieagenten
Laatst had een stuk mooie, donkerblauwe gordijnstof gekregen, afgeknipt van een te lang IKEA gordijn. Het is een mooie glimmende stof, ideaal voor een politie "uniform". Mijn standaard patroon heb ik gebruikt met vanaf de mouwen een in een curve naar beneden breder uitlopend model dat onderaan 15 cm breed is, 2 cm breder dan de taillewijdte. Voor de lengte van de jurk heb ik zo'n 19-20 cm genomen.
De strook voorlangs heb ik op enkele punten vastgezet en met de zijnaden meegestikt. De handjes heb ik bij dit jurkje zó ingezet, dat het uniform erover valt, zodat ze lijken uit te steken. Dat is extra werk geweest, maar het resultaat is wel mooi.
Op de lapjesmarkt in Utrecht zag ik diverse soorten goudband om, bijvoorbeeld, een épaulette van te maken. Bij de nek heb ik 7 cm los gehouden, maar wel de stof omgezigzagd tegen rafelen. Met het hoofdje in de nek, heb ik de laatste stukjes van de naden aan beide zijden met kleine steekjes vastgezet tot de nek stevig werd omsloten.


Links het patroon en rechts het resultaat
Een verbeterpunt bij deze jurk is dat de handjes ruimer moeten. De handjes had ik 4 cm breed genomen en daar blijk ik mijn vingers maar net in te kunnen steken.

1 opmerking: