Verschillen

Nadat ik was begonnen met het verzamelen van poppenkastpoppen met plastic koppen ontdekte ik allerlei verschillen tussen de poppen. De opvallendste verschillen beschrijf ik hier.

Verschillen in de handjes aan de jurkjes

Een poppenkastpop met lange armen en platte handjes
De meeste poppenkastpoppenjurkjes hebben korte mouwen en daarbij kun je je vingertoppen in de handjes steken. De prinses op de foto boven heeft echter een afwijkend model jurk met extra lange armen en platte handjes.

Verschillen in grootte van de koppen
 

Poppenkastpoppenkoppen in verschillende maten
Zo ontdekte ik dat er 3 maten poppenkastpoppen zijn – in elk geval in mijn verzameling. De standaard poppenkastpop in het midden op de foto boven heeft een kop met een omtrek van ca. 20-23 cm en een erg variabele nekwijdte. De kop van de XL poppenkastpop met de blauwe strik heeft een omtrek van maar liefst 27 cm en een nekwijdte van 16 cm. Kleine poppenkastpoppen, zoals de fee rechts op de foto, hebben een omtrek van 17-18 cm en een nekwijdte van 12 cm.

Verschillen in de nekwijdte
 
Behalve bovengenoemde verschillen in grootte van de koppen, blijken er ook nog dierenpoppen met een extra grote nekwijdte te zijn. Zo is het nekgat van de aap links op onderstaande foto slechts 19 mm (waar nauwelijks mijn wijsvinger in past), terwijl het nekgat van de andere aap maar liefst 50 mm bedraagt. De diameter van de nek van de grote wolf is zelfs nog een paar mm wijder. Bij de aansluiting met de jurk is de omtrek van de nek van de apen 16 resp. 24 cm. 

Twee apenpoppen met totaal verschillende nekgrootte.
Los haar
 
Verder bestaan er nog poppenkastpoppen met los haar. De hieronder getoonde tovenaar en meisje met los haar zijn qua grootte vergelijkbaar met de bovengenoemde poppenkastpop met de blauwe strik.
Grote poppenkastpoppen met los haar.
Wiebelogen

Op Internet heb ik ook nog oude poppenkastpoppen gezien met bewegende ogen.

Poppenkastpoppen met bewegende ogen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten